Wilhelm Busch : de visie van Wilhelm Busch op het predikantswerk in het Derde Rijk en hoe hij daar praktisch gestalte aan geeft, met name bezien vanuit zijn piëtische achtergrond.

Verschoof, J. (2023) Wilhelm Busch : de visie van Wilhelm Busch op het predikantswerk in het Derde Rijk en hoe hij daar praktisch gestalte aan geeft, met name bezien vanuit zijn piëtische achtergrond. Student thesis.

[img] Text
2023 Verschoof, J..pdf - Accepted Version

Download (698kB)

Samenvatting

Het onderwerp van deze scriptie is: het predikantswerk van Wilhelm Busch in het Derde Rijk, met name bezien vanuit zijn piëtistische achtergrond. En de hoofdvraag waarop een antwoord wordt gezocht is: ‘Welke visie heeft hij en hoe geeft hij hier, met name bezien vanuit zijn piëtistische achtergrond, gestalte aan?’ Om deze vraag te kunnen beantwoorden, wordt in hoofdstuk 1 eerst een globaal tijdsbeeld geschetst van het Interbellum en van de tijd van het Derde Rijk, en worden de belangrijkste kenmerken van het Piëtisme kort besproken. In hoofdstuk 2 volgt een beschrijving van de levensloop van Busch: zijn kinderjaren en jeugd in het ouderlijk huis, zijn ervaringen als soldaat in de Eerste Wereldoorlog, zijn studententijd, de eerste jaren van zijn predikantschap, en daarna zijn predikantschap in de bewogen tijd van het Derde Rijk. Bij dit biografisch onderzoek wordt duidelijk dat zijn periode als soldaat aan het front, waar hij een duidelijk persoonlijke bekering meemaakte, van grote invloed is geweest. Ook wordt duidelijk dat Busch sterk beïnvloed werd door het Piëtisme, daar zelf ook uit putte, en deze traditie in zijn werk als predikant ook vruchtbaar maakte voor een breed publiek. Hoofdstuk 3 vormt de kern van deze scriptie: een onderzoek naar Busch’ visie op- en zijn praktijk van prediking, pastoraat, jeugdwerk en evangelisatiewerk, met name bezien vanuit zijn piëtistische achtergrond. Hoe klinkt deze achtergrond in zijn predikantschap door? Hij geeft in zijn kerkelijke werk de prediking de belangrijkste plaats. De centrale boodschap daarin is de rechtvaardiging van de goddeloze. Zijn pastoraat heeft vaak een evangeliserend karakter, waarin hij, in de tijd van het alles voor zich opeisende nationaalsocialisme, wijst op de enige ware Leidsman: niet Adolf Hitler maar Jezus Christus. Het grootste gedeelte van zijn werkzame leven is Busch jeugdpredikant. Hij organiseert voor jongeren een levendig en aantrekkelijk, piëtistisch gezelschapsleven. Hierin wordt de Bijbel aan jongeren uitgelegd door Busch zelf en door gelovige leeftijdsgenoten. Busch is ervan overtuigd dat juist in de tijd van het Derde Rijk evangelisatie van levensbelang is voor het heil van zijn volk. Hij kiest ervoor om enkel en alleen over het Evangelie zelf te spreken en niet over de politiek, in de hoop dat in de duistere jaren van het Derde Rijk nog zoveel mogelijk mensen met God zullen worden verzoend.

Item Type: Scriptie (Student thesis)
Titel: Wilhelm Busch : de visie van Wilhelm Busch op het predikantswerk in het Derde Rijk en hoe hij daar praktisch gestalte aan geeft, met name bezien vanuit zijn piëtische achtergrond.
Number of Pages: 78
Theologische Universiteit: Theologische Universiteit Apeldoorn
Bachelor- of Masterscriptie: Master
Trefwoorden (NL): Wilhelm Busch (1868-1921)
Date Deposited: 02 Jun 2023 13:47
Last Modified: 08 Jun 2023 12:15

Actions (login required)

View Item View Item